Bon viatge - 2003, instal·lació permanent, estació maresme i Fòrum de Barcelona






Instal·lació permanent a l’estació de la línia groga del metro Maresme i Fòrum, situada en el marc del Fòrum de les Cultures 2004.
Enric Maurí incideix en conceptes com la pluriculturalitat, el mestissatge i el diàleg intercultural. Per això s’ha fet ressò de la realitat actual de Barcelona tot retratant 66 persones entre nadius i residents provinents de diferents indrets del planeta. Amb aquests 66 rostres Maurí, fent ús de la tècnica lenticular i a través de diferents composicions digitalitzades ha confeccionat una sèrie d’onades de mirades i cares.
Però atenent també al concepte expressat de societat en permanent transformació ha introduït un element que permet redefinir de manera permanent també la realitat del moment. Es tracta d’un mirall en el qual l’usuari del metro es reflecteix i passa a formar part de la galeria de retrats. Aquesta integració casual fa que el projecte es renovi cada dia amb les persones que habiten la ciutat, que fan real l’espai del metro i que són un extracte de la societat de la qual formen part, ja sigui com a residents o com a viatgers.

Castellano:

Instalación permanente en la estación de la línea 4 del metro Maresme i Fòrum, situada en el marco del Forum de las Culturas 2004.
Enric Maurí incide en conceptos como la pluriculturalidad, el mestizaje y el diálogo intercultural. Por ello se ha hecho eco de la realidad actual de Barcelona retratando a 66 personas entre nativos y residentes provinentes de diferentes lugares del planeta. Con estos 66 rostros Maurí, utilizando la técnica lenticular y composiciones digitalizadas ha confeccionado una serie de oleadas de miradas y caras.
Pero ateniedo también al concepto expresado de sociedad en permanente transformación ha introducido un elemento que permite redefinir de manera permanente también la realidad del momento. Se trata de un espejo en el que el usuario del metro se refleja y pasa a formar parte de la galería de retratos. Esta integración casual hace que el proyecto se renueve cada día con las personas que habitan la ciudad, que hacen real el espacio del metro y que son un extracto de la sociedad de la cual forman parte, ya sea como residentes o como viajeros.
English:

Permanent exhibition in the metro station of line 4, Maresme i Fòrum, situated in the frame of the Forum de las Culturas 2004.
Enric Maurí insists on concepts like multiculturalism, mixed races and intercultural dialogue. That’s why he has echoed the current reality of Barcelona, photographing 66 people, amongst them natives and residents from different parts of the world. With these 66 faces Maurí, using lenticular technique and digital compositions, has made up a series of waves of looks and faces.
But abiding also by the expressed concept of society in permanent transformation has introduced an element that makes it possible to permanently redefine the reality of the moment as well. It’s a mirror in which the metro user is reflected and goes on to form part of the gallery of faces. This casual integration causes the project to be updated each day with the people who live in the city, who make the space of the metro real and who are an extract of the society of which they are a part, whether as residents or as tourists.














Per Teresa Blanc

El Fòrum de les Cultures, que tindrà lloc a Barcelona al llarg del 2004, debatrà aspectes de la globalització i de la nava amalgama d´individus que integren la societat civil de la qual es deriven nous reptes de futur en l´entesa ciutadana. L´estació del Fòrum serà l´espai urbà catalitzador d’aquesta multitunària trobada de les cultures vingudes d´arreu del món, en una ciutat com Barcelona que, com apunta Enric Maurí “en el marc del mediterrani ès un exemple paradigmàtic del continu flux de persones i cultures que li han donat una personalitat
propia”. Per a l´ocasió, l’artista ha creat un fris fotografic que arrenca al vestíbul i que continua per un pasadíd al de l’estació, que conté fins a 66 retrats de persones, nadius i residents a la ciutat Comdal provinents de diferents països del planeta. Enmig d’aquesta llarga galeria de retrats hi ha un tram buit, recobert tant sols de miralls, com a interval que enregistra en viu la mobilitat diaria dels usuaris del metro, per tal d´interrelacionar la imatge dels passatgers amb les images fixes.
Amb aquesta instal·lació de busts, significativament nus i amb pocs atributs, d’individud que viuen a la ciutat, situats sobre un equiparador i vitalista fons vermell que els unifica atots, es fa ressò d’una realitat present a Barcelona, com a exemple de la mundialització creixent de les ciutats i de l´intens diàleg intercultural que hi recau, amb tots els problemes que es deriven de les practiques socials que sovint tendiesen a incrementar el profund tall existent entre la ciutadania i lexclusió. La técnica lenticular
ha permès a Maurí crear un efectiu i móvil retrat col·lectiu de personatges desdoblats, que es refereix a la complexa situació de confluencia de la massa humana que configura els entremats urbans actuals, de carácter sempre caviant i de temporalitat incerta. Les mirades encreuades de rostres multiculturals es projecten sobre el passatger que s’endinsa en el vestíbul i les escales soterrànies de l’estació, mentre el flux real de persones és interceptat i absorbit pel mirall horizontal, tot incorporant l’espectador en l’obra. L´objectiu ès multiplicar la presencia humana i intentar donar a l’obra una dimensió quotidiana mudable, que la renova dia a dia, tal com succeix amb les onades migràtories.
Aquesta intervenció té un tractament senzill, de persona a persona. Dóna valor i fluïdesa a les relacions interpersonals dins la inabastable mobilitat multicultural, de manera que sembla deixar obertes les possibilitats futures del mestissatge. Aprofitant la idea de viatge i de trànsit permenent, implica en l’espai de confluencia que es el metro, l’artista planteja l’obra com una invitació a fer una altre mena de viatge, un viatge interènic a través dels ciutadans, dels quals depèn la construcció constant de les urbs i el seu desgast. Una realitat que, com diu l’artista, “ no coneix un final, ja que els fluxus estan en moviment continu així com els nivells d’integració i de participació i els nivellsd´osmosi cultural i existencial entre els diferents individus que conformen el nostre paisatge humà”.

Castellano:

Buen viaje –Estación Maresme/forum L-4 Barcelona Autor Enric Maurí

Teresa Blanc
El Forum de las Culturas, que tendrá lugar en Barcelona a lo largo del 2004, debatirá aspectos de la globalización y de la nueva amalgama de individuos que integran la sociedad civil de la cual se derivan nuevos retos de futuropara la cohesión ciutadana. La estación del Fòrum será el espacio urbano catalizador de este multitudinario encuentro de culturas venidas de qualquier parte del mundo en una ciudad como Barcelona que, como apunta Enric Maurí “en el marco del Mediterráneo es un ejemplo paradigmático del continuo flujo de personas y culturas que le han dado una personalidad propia”. Para la ocasión, el artista ha creado un friso fotográfico que arranca en el vestíbulo y continua por el pasillo alto de la estación, que contiene hasta 66 retratos de personas, nativos y residentes en la Ciudad Condal procedentes de diferentes países del planeta. En medio de esta extensa galería de retratos ha dejado un tramo vacío, recubierto tan solo de espejos, como intervalo que graba en vivo la movilidad diaria de los usuarios del metro, con el objetivo de interrelacionar la imagen de los pasajeros con las imágenes fijas.
Con esta instalación de bustos, significativamente desnudos y con escasos atributos, de individuos que viven en la ciudad captados sobre un equiparador y vitalista fondo rojo que los unifica a todos, se hace eco de una realidad presente en Barcelona como ejemplo de la mundialización creciente de las ciudades y del intenso diálogo intercultural que recae en ellas, con todos los problemas que se derivan de las prácticas sociales que a menudo tienden a incrementar el profundo corte existente entre la ciudadanía y exclusión. La técnica lenticular ha permitido a Maurí crear un efectivo y móvil retrato colectivo de personajes desdoblados, que se refiere a la compleja situación de confluencia de las masas humanas que cofiguran los entramados urbanos actuales, de carácter siempre cambiante y de temporalidasd incierta. Las miradas entrecruzadas de rostros multiculturales se proyectan sobre el pasajero que se adentra en el vestíbulo y en las escaleras subterráneas de la estación, mintras el flujo real de personas es interceptado y absorbido por el espejo horizontal, incorporando al espectador en la obra. El objetivo es multiplicar la presencia humana e intentar dar a la obra una dimensión cotidiana variable, que la renueve día a día, como ocurre con las oleadas migratorias.
Esta intervención tiene un tratamiento sencillo,de persona a persona. Da valor y fluidez a las relaciones interpersonales dentro de la inabarcable movilidad multicultural, de manera que parece dejar abiertas las posibilidades futuras del mestizaje. Aprovechando la idea de viaje y de tránsito permanente, implícita en el espacio de confluenciaque es el metro, el artista plantea la obra como una invitación a hacer otra clase de viaje, un viaje interécnico a través de los ciudadanos, de quienes depende la construcción constante de las urbes y su desgaste. Una realidad que, como dice el artista, “no conoce un final, puesto que los flujos están en movimiento continuo, así como los niveles de integración y participación y los niveles de ósmosis cultural y existencial entre los diferentes individuos que conforman nuestro paisaje humano”.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog